Επισκέψεις μέχρι σήμερα ...Number of visitors so far:

Join Us On Facebook

Please Wait 10 Seconds...!!!Skip

måndag 7 februari 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΕΠΕΝΗΣ: "Η μουσική είναι κάτι που εκφράζει τα συναισθήματά μου, τις σκέψεις μου, τις κινήσεις μου και τον τρόπο ζωής μου."


Η σημερινή συνέντευξη έγινε με τον ραπερ Αποστόλη Τεπενή, γνωστός και ως << A.T. Tha Don >>. Κατάγεται από την Ορεστιάδα,Εβρου αλλά γεννήθηκε πριν 23 χρόνια στη Γερμανία, όπου σήμερα ζει και σπουδάσει ηχοληψία και ηχογραφήσεις.. Στην συνέντευξη ο ενδιαφέρον νέος ραπερ, παραγωγός, και στοιχουργος που βρίσκεται ακόμα στον δρόμο προς την επιτυχία, μίλα για το πως χαρακτηρίζει ο ίδιος τον ήχο του, για τα ακούσματα του και την αγάπη του για την hip hop κουλτούρα αλλά και για συνεργασίες που θα ήθελε πάρα πολύ να κάνει με άλλους καλλιτέχνες στο μέλλον...
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αποστόλη για τον χρόνο του που μοιράστηκε μαζί μου!
- Καταρχήν πες μου λίγα λόγια για τον εαυτό σου.
Γεννήθηκα στο Μόναχο, Γερμανίας το 1988. Πήγα σε ελληνικό σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και το 2006 πέρασα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Νομικής. Έχω έναν κατά 2 χρόνια μικρότερο αδερφό, ο οποίος επίσης ασχολείται με το Hip-Hop, και προσωπικά πιστεύω πως είναι από τους καλύτερους Έλληνες ράπερ, χωρίς υπερβολές. Λέγεται Grand P. Μετά από 4 χρόνια στην Αθήνα ξαναγύρισα πίσω στο Μόναχο για να κάνω επιπλέον σπουδές πάνω στην ηχοληψία.


- Πότε άρχισες να κάνεις μουσική;
Με την μουσική ξεκίνησα στα 14 μου το 2002 ως διασκέδαση και τελικά κατέληξε να αποτελεί την καθημερινότητά μου. σαν τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου. Ένα θετικό που μπορώ να πω για τον εαυτό μου είναι ότι στο περιβάλλον μου ήμουν ο πρώτος που ξεκίνησε να γράφει τους δικούς του στίχους και μετέπειτα ακολούθησαν και άλλοι. Παραδόξως ποτέ δεν έδωσα κάποιο Demo σε κάποια δισκογραφική, αλλά έχω τόσο πολύ ασχοληθεί έκτοτε με την μουσική και το παρασκήνιο, που μπορώ να υπολογίζω τον εαυτό μου σαν βετεράνο, ακόμα και αν το πρώτο μου, εντατικά δουλεμένο αλμπουμ "Remember Me" ήρθε μόλις το 2010.


- Τι ήταν αυτό που σε επηρέασε για να ασχοληθείς τη μουσική;
Η μουσική ανέκαθεν υπήρχε στη ζωή μου. Από τότε που μπορώ να θυμηθώ..Η μουσική είναι κάτι που εκφράζει τα συναισθήματά μου, τις σκέψεις μου, τις κινήσεις μου και τον τρόπο ζωής μου. Είναι πολλές φορές μοναδικός τρόπος να εκφράσω αυτό που θέλω έτσι ακριβώς όπως το θέλω, να βάλω ένα χρώμα και μιά μελωδία πάνω στην σκέψη μου. Και ειδικά για το ραπ όσο περισσότερο το άκουγα, τόσο περισσότερο ήθελα να εμπλακώ και γω σε τούτο το παιχνίδι λέξεων και μυαλού. Η μουσική γενικότερα μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό φίλο, έτοιμο να μοιραστεί μαζί σου χαρές και λύπες σε οποιαδήποτε στιγμή, δίνοντας σου παράλληλα δύναμη.


- Τι κατηγορία μουσικής κάνεις;
Δεν νομίζω πως μπορώ να κατατάξω την μουσική μου σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Αρχικά ξεκίνησα να κάνω Hip-Hop, με το οποίο αρχικά έγινα γνωστός στους ελληνικούς κύκλους του Μονάχου, αλλά μετέπειτα και πλέον παράλληλα με το ραπ κάνω και τραγούδια R&B (τραγουδιστά δηλαδή, επειδή έχει παρεξηγηθεί λιγάκι αυτός ο όρος στην Ελλάδα). Πρέπει να πω πως κάνω τραγούδια στα ελληνικά και στα αγγλικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Hip-Hop που κάνω αποτελεί το πρώτο μου αλμπουμ (αγγλικό) με τίτλο "Remember Me", το οποίο καθένας μπορεί να κατεβάσει δωρεάν σε τούτο το link... www.mediafire.com/download.php?zknjja4mnko


- Τι ειναι hip-hop για σ'ενα?
Το Hip-Hop είναι τρόπος ζωής. Τουλάχιστον έτσι το βίωσα και το βιώνω εγώ. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από το Hip-Hop. Είναι ο τρόπος που κοιτάζεις, ο τρόπος που μιλάς, ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στον συνάνθρωπό σου, ο τρόπος με τον οποίο κάνεις έρωτα στην/ον σύντροφό σου, είναι τα πάντα. Όλη αυτή η κουλτούρα εκφράζεται από την δική της μουσική, το ραπ. Ίσως ο περισσότερος κόσμος να έχει λάβει το Hip-Hop σαν τρόπο επίδειξης ανωτερότητας (και ως έναν βαθμό δεν έχει άδικο), σαν κάτι το παράνομο και κάτι περισσότερο για άντρες, αλλά ουσιαστικά δεν είναι έτσι. Το Hip-Hop έχει αρκετά από τα αρνητικά που έχουν και όλα τα άλλα είδη μουσικής και κουλτούρας αλλά έχει περισσότερα θετικά και έχει στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν αλλού. Είναι κάτι που το συναντάει κανείς από το δρόμο (από όπου και ξεκίνησε), μέχρι και τα καλύτερα σαλόνια. Μπορεί και προσαρμόζεται παντού και είναι πάντα σύγχρονο. Μπορεί κανείς να εκφράσει μέσω του ραπ οτιδήποτε απασχολεί τον ίδιο ή ένα ευρύτερο κοινό είτε με αστείο είτε με σοβαρό τρόπο. Και παρότι μπορεί να δείχνει επιθετικό και ωμό, το Hip-Hop κρύβει πολύ αγάπη μέσα του και όσοι το γνώρισαν το ξέρουν.


- Ποιες είναι οι χιπ χοπ μουσικές επιρροές σου ;
Ειδικά στο Hip-Hop η μεγαλύτερες επιρροές μου είναι οι Gangsta rapper. Άτομα όπως ο 2Pac, Dr. Dre, Snoop Dogg και πολλοί άλλοι του λεγόμενου West Coast αποτελούν την κύρια έμπνευσή μου. Ειδικά ο πρώτος είναι κάτι σαν είδωλο. Ήταν ποιητής, φιλόσοφος, ανθρωπιστής και είχε το χάρισμα τα όσα λέει να σε αγγίζουν. Και ακόμα και στις μέρες μας πολλά από τα τραγούδια του παραμένουν σύγχρονα και επίκαιρα. Αλλά επειδή ασχολούμαι και με το R&B πολύ εντατικά πρέπει να πω ότι μεγαλύτερες επιρροές μου είναι το Contemporary R&B και το Soul και καλλιτέχνες όπως οι Joe, Avant, Brian McKnight, Boyz II
Men, αλλά γενικότερα με εμπνέει το κάθετί καλό και ουσιώδες.


- Τι γνωμη εχεις για το σημερινο το ελληνικο χιπχοπ, ειναι ομοιο με το ξενο;
Όμοιο κατά κάποιον τρόπο. Στον ελληνικό χώρο το Hip-Hop δεν πρόλαβε καλα-καλά να πατήσει το πόδι του, να αποκτήσει χαρακτήρα και ιδεολογία, να πάρει σάρκα και οστά, και μετατράπηκε σε ένα είδος εμπορεύματος με σκοπό το γρήγορο χρήμα και χωρίς να έχει να δώσει κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα. Υπάρχουνε τα μεγάλα ονόματα (οι Major) και οι Underground. Στους μεν υπάρχουνε καλές προοπτικές, τα μέσα και οι όμορφες παραγωγές όμως το τελικό προϊόν που βγαίνει είναι ένα σύννεφο το οποίο μετά από λίγο καιρό εξατμίζεται...επειδή δεν έχει αυτό το κάτι ιδιαίτερο που χαρακτηρίζει το είδος. Από την άλλη τα μικρότερα ονόματα, κάνουν κάποια προσπάθεια να κρατήσουν το Hip-Hop στις βάσεις του, τις περισσότερες φορές όμως, χωρίς την κατάλληλη χημεία. Και με αυτό εννοώ..χωρίς κάποια ιδιαίτερη μουσική και μελωδία, χωρίς φαντασία, χωρίς τα κατάλληλα μέσα, χωρίς το κατάλληλο ύφος και προ πάντων χωρίς το απαιτούμενο ταλέντο. Και δυστυχώς, (όπως φυσικά και σε άλλες χώρες και είδη μουσικής), χωρίς να θέλω να συκοφαντήσω κανέναν, είναι πάρα πολλοί οι ατάλαντοι στο προσκήνιο..Δεν λέω, ο καθένας μπορεί να κάνει αυτό που του αρέσει αλλά τα πράγματα πρέπει να λέγονται με τ'όνομά τους..και εδώ μιλάμε για ΜΟΥΣΙΚΗ.


- Ποια ελληνικα ραπ συγκροτήματα νομίζεις ότι είναι τα πιο hot τώρα;
Εξαρτάται από το τι καταλαβαίνει κανείς με τον όρο Hot. Αν εννοείς ποιοι είναι στο προσκήνιο και ακούγονται από το ευρύ κοινό θα έλεγα ότι είναι οι Goin' Through και όσοι άλλοι είναι στο Family. Ακολουθούνε οι ΖΝ αλλά με φανερή διαφορά. Τώρα υπάρχουν και στοιχεία όπως οι Stavento, αλλά κατά την γνώμη μου δεν ανήκουνε μουσικά στον χώρο του Hip-Hop. Αν εννοείς πάλι ποιοί είναι αρκετά καλοί σ'αυτό που κάνουν θα σου έλεγα πάλι τους Goin' Through. Μπορεί να μην είναι το καθεαυτού, το αυθεντικό αλλά κρατούν την μουσική τους (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) σε ικανοποιητικά επίπεδα. Και με μουσική εννοώ περισσότερο σε τούτη την περίπτωση την διαμόρφωση ενός τραγουδιού (σε κάτι που υστερούνε οι περισσότεροι). Επίσης οι ΖΝ όπως και ο ΜΚ έχουν αρκετά καλούς στίχους και ανταποκρίνονται περισσότερο στο δικό μου στοιχείο, το Gangsta rap. Πιστέυω πως με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και χωρίς ανούσιες διαμάχες, το ελληνικό Hip-Hop θα είχε, αν όχι ένα λαμπρό, τουλάχιστον ένα αξιοσημείωτο μέλλον...- Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς;
Θα ήθελα οπωσδήποτε με τον Νότη Σφακιανάκη, αν και ακούγεται λίγο αστείο σχετικά με το είδος που κάνει καθένας μας, αλλά αποτελεί μεγάλη φυσιογνωμία και έμπνευση για μένα. Επίσης θα ήθελα να συνεργαστώ με όλον τον χώρο του ελληνικού Hip-Hop, πιστέυω πως αν έκανα μια μίξη με μένα και τους Goin' Through πιστεύω θα κάναμε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Από ξένους (εκτός από τα ονόματα-βόμβες) θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με R&B τραγουδιστές όπως οι Avant, Joe, Danny Boy και ράπερ όπως οι Nipsey Hussle, Crooked I, Outlawz. Αλλά κατά κανόνα μ'αρέσει και επιδιώκω να συνεργάζομαι με άτομα, τα οποία αγαπούν αυτό που κάνουν, ξέρουν γιατί το κάνουν και πιστεύουν σ'αυτό, και προ πάντων σέβονται το διαφορετικό. Πιστεύω πως σε πολλές περιπτώσεις στη μουσική, όπως και στη ζωή, όταν ενώνονται διαφορετικά στοιχεία δημιουργούν κάτι ενδιαφέρον. Και αυτό θέλω να δημιουργήσω εγώ..το κάτι άλλο..-Θέλω να μου πεις πως προέκυψε το ψευδώνυμο σου "A.T. Tha Don" και ποιο είναι το πραγματικό όνομά;
Το πραγματικό μου όνομα είναι Αποστόλης Τεπενής. Εξ ου και το Α.Τ.. Το Don ταίριαζε και ταιριάζει στον χαρακτήρα μου και επίσης είναι και το μισό του 2ου καλλιτεχνικού ονόματος του 2Pac (Makaveli The Don). Έτσι με έμαθε απ'την αρχή ο κόσμος που μ'ακούει και αποφάσισα μετά απ'όλα αυτά τα χρόνια να το κρατήσω και για επίσημο.


- Με ποιο απο τα τραγούδια σου είσαι πιο ικανοποιημένος και γιατί;
Αν και καθένα από τα τραγούδια μου περιέχουν τις καλύτερες μου προσπάθειες, σαν προσωπικά μου φαβορί έχω τα- Το Γεράκι (με τον Σάτυρο), το οποίο μπορεί κανείς να το ακούσει και στο YouTube- Το Νέος Κόσμος (ξανά με τον Σάτυρο) του οποίου το βίντεκλιπ έχω επίσης στο YouTube, και το Όταν Η Καρδιά Μου Χτυπάει, το οποίο έγραψα για την γυναίκα που αγαπάω, αλλά ακόμα δεν το έχω δημοσιεύσει.


- Οι στίχοι σου είναι βιωματικοί;
Τα τραγούδια μου βγαίνουν μέσα από προσωπικές εμπειρίες και αρκετές φορές εμπειρίες από άτομα από το στενό μου περιβάλλον. Φυσικά υπάρχουν και τραγούδια που έχω γράψει για διασκέδαση. Αλλά γενικότερα τα τραγούδια μου είναι η ζωή μου, στην κυριολεξία.


- Πιστευεις πως αξιζεις σαν ραπερ?
Αυτό είναι κάτι το οποίο πάντοτε και για όλους αποφασίζει το σχετικό κοινό και ο εκάστοτε ακροατής. Εγώ από πλευρά μου κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα και προσπαθώ να αγγίξω όσο γίνεται τις προσδοκίες, τις οποίες έχω και ο ίδιος μου όταν ακούω κομμάτια αγαπημένων μου τραγουδιστών.


- Τι κάνεις για να ξεχωρίζεις;
Αυτό που μ'αρέσει. Ακούγεται τόσο απλό και αυτονόητο, όμως δεν είναι. Πολλοί είναι αυτοί που στις μέρες μας κάνουν κάτι που δεν τους εκφράζει για λόγους κέρδους. Επίσης μ'αρέσει να αναμιγνύω στοιχεία από διάφορα είδη μουσικής. Προσπαθώ κάθε μου τραγούδι να είναι σαν single, κάθε τραγούδι να είναι ξεχωριστό. Να μην ξεκολλάει απ'τ'αυτί...


- Είσαι, από όσο ξέρω, μόνο 23 ετών και σπουδάζεις ακόμα, πώς πάνε όλα μαζί με τις σπουδές σου ;
Αυτήν την στιγμή είμαι στο τέλος των σπουδών μου και προτού κάνω την πρακτική μου ήρθα πάλι στην γενέτειρά μου για να ασχοληθώ πλέον και με την μεγάλη μου αγάπη την ηχοληψία και τις ηχογραφήσεις. Όσον αφορά τα χρόνια που σπούδαζα στην Αθήνα πάντοτε έβρισκα χρόνο για μουσική. Πολλές φορές οι παρέες μου έβγαιναν σε κλαμπ, ταβέρνες και μπαράκια, αλλά εγώ καθόμουν και έγραφα μουσική. Ακόμα και σε εξεταστικές περιόδους πολλές φορές δεν πήγα να δώσω μαθήματα, επειδή δεν μου έμενε πολύς χρόνος για διάβασμα λόγω της μουσικής. Είναι κάτι που σίγουρα δεν θα μετανιώσω.


5 κομμάτια δίσκων που θα περνες σε ένα έρημο νησί;
Του 2Pac το "All Eyez On Me", του Dr. Dre "Chronic 2001", το νέο CD του Avant "The Letter", τον δίσκο του Νότη "Οι Νότες Είναι Εφτάψυχες" και το "Ain't Nothing Like Me" του Joe.


- Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλαδα;
Πέρασα 5 όμορφα χρόνια στην Ελλάδα. Ουσιαστικά εκεί ενηλικιώθηκα. Με συνδέουν πολλές αναμνήσεις και με την Αθήνα. Φυσικά, αν μου δινόταν κάποια καλή ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα, δεν θα έλεγα όχι. Επίσης υπάρχουν και πολλά άτομα εκεί τα οποία με αγαπούν και αγαπώ, άτομα που ήταν πάντα στο πλευρό μου, και δεν θα μου είναι καθόλου δύσκολο να ξαναγυρνούσα.


- Γιατι να κατεβαζουμε τα τραγουδια σου απο το Internet;
Τα τραγούδια μου αποτελούν κομμάτια της ζωής μου. Με το που κατεβάζει κάποιος ένα τραγούδι μου, του δίνω την δυνατότητα να ακούσει κάτι αληθινό. Όποιος έχει βαρεθεί τους μονότονους ήχους και στίχους που ακούει στην καθημερινότητά του και ψάχνει δημιουργική, όμορφα και σωστά διαμορφωμένη μουσική ερμηνεία τότε πιστεύω πως τα τραγούδια μου ανταποκρίνονται σε αυτά.


- Να κλείσουμε με το ποια είναι τα επόμενα βήματά σου και τι ετοιμάζεις για το μέλλον;
Κατ'αρχήν να αναφέρω για μένα ότι εκτός από σόλο, είμαι και μέλος σε 2 γκρουπ. Το ένα είναι το SouthWest Mafia που αποτελώ εγώ και ο αδερφός μου (Grand P) και το άλλο το Street Life Army (A.T. Tha Don, Grand P, Satiros, Rimo, MaVroZ, Εμπρηστής), οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούμε και το όλο Project "Street Life Entertainment" το οποίο προσδοκώ να το κάνω και επίσημα Label.
Μπορεί κανείς να με ακούσει στο προσωπικό μου YouTube Channel (στο οποίο όμως ακόμα δεν έχω ανεβάσει πολλά κομμάτια)... www.youtube.com/user/atthadon
...Όπως επίσης και αν κατεβάσει τα εξής:

A.T. Tha Don - Remember Me (Debut Hip-Hop ALBUM 2010) (Αγγλικά)
http://www.mediafire.com/download.php?zknjja4mnko

A.T. Tha Don Presents: Grand P - Gangster Boss (Hip-Hop MIXTAPE) (Ελληνικά)
http://www.mediafire.com/download.php?2lcb2ox0l4zzonb

Τα επόμενά μου Projects ανά χρονολογική σειρά είναι τα εξής

2011....Street Life Army - Το Τρικέφαλο Θηρίο (Hip-Hop MIXTAPE)
2011....A.T. Tha Don - Μόνος Εναντίων Όλων (Hip-Hop MIXTAPE)
2011....A.T. Tha Don - Tha Storm (Hip-Hop MIXTAPE)
2011....SouthWest Mafia - Immortalz (Hip-Hop MIXTAPE)
2011....A.T. Tha Don - R&B Classics Vol. 2 (2011) (R&B MIXTAPE)
2012....A.T. Tha Don - Perfection (Hip-Hop ALBUM)
2012....A.T. Tha Don - Life Through My Window (R&B ALBUM)

Για περισσότερες πληροφορίες διατηρώ και ένα Fan Club στο Facebook "A.T. Tha Don", το οποίο ανανεώνω προσωπικά.

- Ευχαριστώ για την συμμετοχή σου
και καλή τύχη με τη μουσική στο μέλλον!
Συγχαρητήρια για την σελίδα σου και σ'ευχαριστώ για την ευκαιρία και σου εύχομαι πολλά πολλά views!!!
Άκουσε τη μουσική του Αποστόλη εδώ και γίνετε φίλοι μαζί του στο facebook

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar